Yeni ÜyelikÜye GirişiSipariş Takibi

Salon bitkilerinin satın alındığı en uygun zaman, gelişme sezonları içinde iç ve dış ısının dengede olduğu ilkbahar ve sonbahar arasıdır. Kış aylarında seralardan 18-20 derecede ve nemli ortamlara alınan bitkiler, evlerin kuru ve sıcak havasında uzun süre bocalayacaktır.

Isı farklılıklarının artmasıyla birlikte bozulma riski de artar. Soğuk veya sıcak hava da zararlıdır. Hava ister soğuk, ister sıcak olsun, araba içinde bırakılan bitkiler kısa sürede kararır, yanar ve ölür. Evlerdeki kuru havanın bitki üzerindeki olumsuzluğunu azaltmak için; satın alınan bitkinin yaprakları ve uçları yanık, kararmış, yırtılmış olmamalıdır. Yaprak üstünde veya gövdede hastalık belirtisi olabilecek yapışkan ve kabuğumsu oluşumlar bulunmamalı, goncalı bitkiler seçilmelidir. Özellikle kış aylarında alınan bitkilerde ilk bir hafta on gün içerisinde görülen alt yapraklardaki birkaç sararma ve dökülme, ortam değişikliği nedeniyle normaldir, dökülmeler bir iki hafta içinde yavaşlar ve biter.

Eğer yeni çıkan yapraklarda da yanmalar oluyorsa, bakım hatası yapılmaktadır. Büyük olasılıkla ortam bitki için çok kurudur. Ortamın ısısı düşürülmeli ve yapraklarına duş yaptırmalıdır. Sararma ve kuruma devam ederse bitkiyi aldığınız yere başvurmalı ve yardım almalısınız. Aldığınız bitkinin kökleri saksı içini sarmış ve dışarı çıkmaya başlamışsa saksı hemen büyütülmelidir. Kökler saksı içini kaplamışsa, ancak yine de bitkiyi istediğiniz renkte ve yapıdaki bir başka saksıya geçirmek istiyorsanız, kökleri koparmadan, yaralamadan, saksı altına drenaj yaparak saksıyı değiştirebilirsiniz.

Salon Çiçeklerinin Bakımında Saksı Ölçüsünün Önemi

Salon çiçeklerinin bakımı sadece sulamadan ibaret değil. Aynı zamanda her çiçeğin ihtiyacı olan koşulları ona sağlamanız gerekiyor. Bu nedenle yan yana konumlandırdığınız çiçeklerin benzer koşullara sahip olması da önem taşıyor. Genellikle iç mekanda bakımı yapılabilen saksı çiçekleri 12 ila 18 cm çapa sahip olan saksılarda büyür. Sadece boyu 1,5 metreyi aşabilen çiçekler için daha büyük saksı ölçülerine ihtiyaç duyulabilir.

İdeal ölçüden daha büyük bir saksı kullanmak genellikle çiçek için daha fazla mineral ve vitamin olarak düşünülse de bu doğru değil. Çünkü çiçeğin sulanması noktasında ve su ihtiyacı konusunda bazı sıkıntılar yaşanabiliyor. Her bir saksı çiçeği için mutlaka ideal ölçüde saksı kullanılmalıdır. Çiçekleri satın aldığınız yerden ideal saksı ölçüsünün ne olduğunu ve ne zaman saksı değişimi yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılmalı?

Saksı değişimi için uygun periyot çiçekten çiçeğe farklılık gösterebilir. Genellikle bu sürenin 2 yılda bir şeklinde bir periyot olduğunu belirtebiliriz. Ancak bazı saksı bitkileri farklı kök yapısına sahip olabiliyor ve bu bitkilerin köklerinde büyüme çok hızlı gerçekleşebiliyor. Bazı çiçek türlerinin kökleri ise genelde alta doğru uzama eğilimi gösteriyor. Bu tür çiçeklerin saksı değişiminin yılda bir defa yapılması gerekiyor. Aksi halde köklerde kuruma başlayabilir ve çiçeğin büyümesi durur.

Gelişim göstermeyen çiçek zamanla kurumaya başlar ve bu durumda çiçeğinizi kurtarmanız mümkün olmaz. Ayrıca saksı değişimindecanlı ev çiçekleri için iki numara büyük saksı kullanmayın. Sadece her defasında bir numara büyük saksı seçmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Bununla birlikte saksının drenaj deliklerinin mutlaka bulunması gerekiyor. Drenaj deliği olmayan saksıları, hangi çiçek türünün bakımını yapıyor olursanız olun, tercih etmeyin.

Topraktaki Kuru Yapraklar Temizlenmeli mi?

Çiçeklerin bakımıyla ilgili en çok akıl karıştıran hususlardan biri de topraktaki kurumuş çiçek kalıntılarının toplanıp toplanmaması oluyor. Maalesef halk arasında canlı saksı çiçekleri topraklarında kuru yapraklar ve kalıntılar özellikle bırakılıyor. Bunun toprağa vitamin ve mineral sağlayacağı düşünülüyor. Oysa bu bilgi doğru değildir. Kurumuş çiçek yapraklarında ya da çiçek saplarında vitamin ve mineral bulunmaz ve toprağa aktarımı da mümkün olmaz.

Aksine bu kalıntılar toprağın hava almasını engeller. Bu nedenle mutlaka temizlenmesi gerekir. Eğer toprağın yüzey bölümünü temiz tutarsanız havadaki zehirli gazların emilimi de artacaktır. Bildiğiniz gibi havadaki zehirli gazlar çiçekler tarafından temizlenir. Eğer bunu güçlendirmek isterseniz toprağın oksijen ile temasını kesmemelisiniz. Bunun için de saksıda çiçek bakımı yaparken öncelikle toprak yüzeyini temiz tutmalısınız. Böylece çiçeklerin muhteşem güzelliği kadar havayı temizleme özelliğinden de istifade etmiş olacaksınız.

Saksı Çiçeği Bakımında Nelere İhtiyacınız Var?

Yetiştirdiğiniz çiçeğin günlük, haftalık ve aylık bakımını yaparken ihtiyacınız olabilecek bazı malzemeler var.

  • Sulama kabı
  • Sprey ağızlı şişe
  • Sıvı gübre ya da granül gübre
  • Bahçe makası

Bu malzemeleri temin etmeniz çok daha pratik bir şekilde bitkilerinizin bakımını yapmanızı sağlayacaktır. Sadece büyük salon bitkileri için değil minik saksı çiçekleri için de bakım malzemelerini temin etmeniz gerekiyor.

Saksı Çiçeklerinin Su İhtiyacı Nasıl Anlaşılır?

Hangi saksı çiçeğinin ne zaman sulanması gerektiği konusunda kolaylıkla bilgi edinebilirsiniz. Ancak bu bilgilerin yaşadığınız bölgede havadaki neme göre değişkenlik gösterebileceğiniz de unutmamanız lazım. Örneğin 4 günde bir sulama yapmanız önerilebilir. Fakat nemli bir bölgede yaşıyorsanız çiçeğinizi 4 günde bir sulamanız çürümesine neden olur. Bu periyodu biraz daha uzatmanız gerekecek. Bu nedenle saksıda canlı çiçek yetiştirirken yapılan en büyük hata havadaki neme aldırış etmeksizin sulama yapılmasıdır.

Oysa sulama öncesinde mutlaka çiçeğin toprağını kontrol etmeniz gerekir. Toprağın yüzey bölümü son derece kuru görünebilir. Sizin yapmanız gereken toprağın 2 cm altını kontrol etmektir. Şayet burada da toprak kuruysa sulama yapmanızın vakti gelmiş demektir. Eğer burada hafif bir nem varsa sulama öncesinde bir gün daha beklemenizde fayda var. Toprağın 2 cm altı da kurumuşsa bu durumda sulama yapabilirsiniz.

Çiçek Bakımına Dair Pratik Bilgiler

Çiçeğinizin gün ışığına mutlaka ihtiyacı olur. Yeterince aydınlık olmayan bir yerde tutmanız durumunda çiçeğiniz uzamaya devam edebilir ancak son derece sağlıksız görünecektir. Yaprak sayısı azalır ve yapraklarında sararma meydana gelir. Bu durum çiçeğin yeterince gün ışığı almadığının belirtisidir. Özellikle hediyelik saksı çiçekleri aldığınızda aydınlık olmayan bir yerde bekletmemenizde ve gün ışığı alan bir yerde tutmanız gerektiğini unutmayın!

İnternetten artık kolaylıkla saksı çiçekleri satın alabilirsiniz. Sitemizden de temin edebileceğiniz çok sayıda farklı çiçek türü bulunuyor. Sadece saksı çiçeği satın al diyerek ulaşabileceğiniz onlarca farklı çiçek türü mevcut. Ancak satın aldığınız çiçeğin ihtiyaçlarını ve hangi koşulların uygun olduğunu mutlaka öğrenmeniz gerekiyor. Bu noktada yapılan en büyük hatalardan biri de gün ışığı ile güneş ışığını birbirine karıştırmaktır.

Gün Işığı ile Güneş Işığını Karıştırmayın

Bazı çiçekler gelişim gösterebilmek için güneş ışığına ihtiyaç duyabilir. Ancak bazı çiçekler de güneş ışığından olumsuz etkilenir. Gün ışığı sadece yeterince aydınlık bir mekan anlamına gelir. Güneş ışığı ile gün ışığına birbirine karıştırmamanızda fayda var.  Güneş ışığına ihtiyaç duymayan çiçekleri güneş gören bir yere koyduğunuzda yaprakları sadece birkaç gün içerisinde sararmaya ve dökülmeye başlar.

Bu durumda çiçeğinizi kurtarmanız son derece güç olacaktır. Çiçeğinizin bakımını ihmal etmemeniz kadar nerede konumlandırdığınız da büyük önem taşıyor. Eğer çiçeğiniz çok az büyüyor ya da büyümüyorsa su ihtiyacını yeterince karşılamıyor olabilirsiniz. Bunu anlamanın en kolay yolu çiçeğin yapraklarını kontrol etmektir. Eğer yaprakları çok zayıfsa, sadece dokunduğunuzda dahi kırılabiliyorsa yeterince sulama yapmıyorsunuz demektir.

Çiçeğin Yaprakları Size Mesaj Verir

Çiçeğinizin yaprakları kendiliğinden kıvrılmaya başladıysa ve dökülmeler meydana geliyorsa soğuk bir ortamda tutuyor olabilirsiniz. Çiçekler ihtiyaçları olan ısıyı yakalayamadıklarında yapraklarını kıvırmaya başlar ve zamanda bu yapraklar dökülür. Aslında çiçeklerin yaprakları ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmadığı noktasında en  net göstergedir. Çiçeğinin yapraklarındaki tüm değişimleri ciddiye almanız gerekiyor.

Zayıflaması, renginin solması, kıvrılması ya da sararması aslında size verilen bir mesajdır. Bu mesajları doğru algılamanız ve zamanında müdahale etmeniz durumunda çiçeğinizin ömrünü de uzatmış olacaksınız. Ancak bu noktada çiçeğin hangi ihtiyacını nasıl belli ettiğini biliyor olmanız gerekiyor. Bu bilgileri blog sayfamızdan öğrenebilirsiniz.